Wat is het?

Haptotherapie is een behandelwijze die is gebaseerd op de haptonomie, de leer van de tast. Het is erop gericht om het contact met het gevoel te herstellen wanneer dat ergens verstoord is geraakt. Dat kan door middel van affectieve aanraking direct aan het lichaam (op een behandelbank), maar ook door je op andere manieren te raken, bijvoorbeeld in gesprek of met bewegingsoefeningen.

Deze oefeningen zijn er niet op gericht om iets te leren wat je nog niet kunt, maar puur om te ervaren wat het met je doet. Welk gevoel roept het bij je op?

Is het iets voor mij?

Jazeker, met name bij

  • Persoonlijke groei
  • Paniekaanvallen, hyperventilatie, slapeloosheid en andere door angst veroorzaakte klachten.
  • Verwerkingsproblemen voortkomend uit verlies, ziekte of trauma.
  • Relatieproblemen, intimiteit en seksualiteit

Wat kan haptotherapie voor jou betekenen?

Wanneer je last hebt van burn-out of overspannenheid is het belangrijk om te ontdekken waar jouw grenzen liggen. Haptotherapie helpt je om te voelen in je lijf waneer je over je grens heen gaat en dit eerder te herkennen. Daardoor zul je andere keuzes gaan maken die meer bij je passen. Je gevoel van vitaliteit zal daardoor duidelijk toenemen.

Wil je een betere balans vinden in je leven, meer zicht op wat je belemmert om verder te komen of duidelijker gaan voelen waar je grenzen liggen zodat je beter voor jezelf kunt opkomen? Dan kan haptotherapie je goed op weg helpen.

Deze vorm van begeleiding kan ook helpen om nare ervaringen uit het verleden of verlies en pijn te verwerken in het nu. Je zult merken dat wanneer je stap voor stap, nare gevoelens toe durft te laten, ze ook niet meer je hele leven zullen beheersen.

Er ontstaat ruimte voor verwerking en acceptatie. Zo ontstaat er meer ruimte voor jezelf en kun je ook beter keuzes maken die echt bij je passen. Je gevoel van vitaliteit zal duidelijk toenemen.

Hoe lang duurt deze therapie

Dat is sterk afhankelijk van de aard van de klachten en hoe lang deze al bestaan
en verschilt per persoon. Meestal kun je in een 7 tal sessies wel duidelijke vooruitgang merken.

De frequentie van de afspraken zal liggen tussen de 1 en 4 keer per maand, afhankelijk van je klachten en de fase van de therapie.