De zwangerschap

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is bedoeld voor de zwangere vrouw samen met haar partner. Vanaf ongeveer de 17e week van de zwangerschap is het mogelijk om te starten. De begeleiding is erop gericht om samen contact te maken met jullie kindje door het aanraken via de buik. Op die manier kan hij/zij jullie leren kennen en groeit de band die jullie samen hebben al voor de geboorte.

Daarnaast is er ook aandacht voor het omgaan met de lichamelijke veranderingen en het zo prettig mogelijk dragen van het kind in de buik.

De bevalling

Ter voorbereiding op de bevalling laat ik jullie voelen hoe je om kunt gaan met spanning en pijn en hoe de partner een steunende rol kan spelen. Ook voor het opvangen van verschillende  soorten weeën leer je dit toepassen.
Met het ervaren van verschillende  houdingen waarin je kunt bevallen, laat ik jullie ontdekken wat het beste bij jullie past.

Natuurlijk weet je nooit vantevoren hoe jouw bevalling zal verlopen, maar wanneer je je eigen lichaam goed hebt leren kennen, zul je meer vanuit je eigen kracht als vrouw de bevalling tegemoet kunnen gaan. Ook het contact met je kindje en de duidelijke rol van je partner zal je hierin sterken.

Als het anders loopt

Wanneer je zwangerschap en/of de ontwikkeling van je kindje niet loopt zoals je had gehoopt is het ook mogelijk om daar in deze begeleiding aandacht aan te schenken. Juist wanneer je teleurstelling en verdriet kunt delen met elkaar, kan dit de nodige ruimte geven om dit te verwerken en ermee verder te kunnen. Ik ga hier uiteraard altijd vertrouwelijk mee om en laat jullie zelf bepalen wat jullie met mij willen delen.

Samen met je kind

Na de geboorte van jullie kindje vindt er nog een laatste begeleiding plaats. Daarin is ruimte om verslag te doen van de bevalling en hoe jullie dit beiden hebben beleefd. En ik laat jullie zien op welke manieren je je kindje kunt dragen en troosten in verschillende houdingen. Mocht er behoefte zijn aan meer begeleiding daarin, dan is het natuurlijk mogelijk dat jullie samen met jullie kindje vaker een afspraak maken bij mij. Ook als er zich in de eerste maanden nog nieuwe vragen voordoen, is het altijd mogelijk om nog eens terug te komen.